Stamboek

In 1991 is er in Nederland een stamboek gestart voor de Wiltshire Horns. De VSS (Vereniging van Speciale Schapenrassen) beheert dit stamboek. De VSS is een actieve vereniging met ruim 600 leden, die samen zo'n 40-45 verschillende, zowel inheemse als oorspronkelijke buitenlandse, rassen houden. Ik vertegenwoordig de belangen van de Wiltshire Horns en hun houders en fokkers binnen de vereniging. Zie verder de contactpagina

Om het ras goed in stand te houden, is het belangrijk dat de afstamming/bloedlijnen goed in de gaten worden gehouden om inteelt te voorkomen. Daarnaast is het van belang om met de juiste dieren te fokken. Behalve een goede gezondheid en geen afwijkingen, is het ook belangrijk dat de dieren de juiste, Wiltshire Horn, eigenschappen hebben.

Wij laten daarom elk jaar onze lammeren keuren door de keurmeester van de VSS. Het is altijd prettig en leerzaam als de keurmeester komt. Samen bespreek je de dieren en de keurmeester bepaalt dan of het dier opgenomen kan worden in het stamboek. Dieren met veel potentie om heel mooi uit te groeien krijgen dan een '+' aantekening. Daarnaast laten we onze dieren ook 'puntenbalken'. Dat betekent dat de keurmeester per onderdeel punten geeft wat leidt tot een bepaalde uitkomst. Vanaf 85 punten krijgt het dier het predikaat Topdier.
Wij zijn heel trots dan al onze ooien en rammen tot nu toe 85 punten of mee hebben gekregen. (zie verder Onze Wiltshire Horns)

De Wiltshire Horn is een zogenaamd 'stabiel' ras. Dat wil zeggen: als je een Wiltshire Horn kruist met een Wiltshire Horn, komt er altijd een Wiltshire Horn uit. Dat komt omdat de Wiltshire een heel oude ras is en er al heel lang gefokt is op gezondheid, bevleesdheid en rui eigenschappen.

De vanzelfsprekendheid dat als je kruist binnen één bepaals ras en er dus altijd zo'n rastypisch dier wordt geboren is beslist niet bij alle rassen het geval. Vooral bij 'jongere rassen', die onstaan zijn uit het mengen van allerlei rassen om zo het ideale schaap voor een bepaald doeleind te ontwikkelen, wil het nogal eens voorkomen dat de ingefokte eigenschappen verminderen/verdwijnen. Ook gebeurt het dat opeens één van de eigenschappen van één van de voorouders teveel op de voorgrond komt,  bijv. bij de roodwollige solognotes, toch ook al een wat ouder ras,  wordt er wel eens een egaal zwart lam geboren. Of bij Easy Care schapen, die zelfruiend zijn, komen regelmatig toch niet ruiende dieren voor.