De geschiedenis van het Wiltshire Horn Schaap

Romeinen Prent uit 1841

Het Wiltshire Horn schaap is een fantastisch, zelfruiende en gehoornd vleesras en tevens het oudste cultuurras van Europa. Je zou de Wiltshire Horn als de schakel kunnen zien tussen het wilde schaap, zoals bijv. de moeflon en het moderne schaap, bijv. de Texelaar. De Wiltshire Horn heeft eigenschappen van beide soorten. De ‘oer- eigenschappen’ zoals horens en het verliezen van de wintervacht (ruien) zijn nog aanwezig. Maar de Wiltshire Horn heeft wol en geen haren zoals een wild schaap. De Wiltshire Horn is gedomestiseerd ofwel de dieren zijn aangepast aan het leven bij mensen. Waarschijnlijk zijn ze ooit door de Romeinen en misschien zelfs vanuit Phoenicië (het huidige Libanon) mee- genomen naar Noord-West Europa. De Wiltshire Horn is de ‘oermoeder’ van veel West Europese rassen.


Groot Brittanïe jaren ‘20,
 keuring in Engeland

In Groot Brittanië was de Wiltshire Horn lang een belangrijk ras dat gehouden werd voor het vlees. Het is een makkelijk, groot en gehard dier, dat niet geschoren hoeft te worden. Door de industriële revolutie en de opkomst van de textielindustrie in de 19de eeuw veranderden de positie van de Wiltshire Horn. Er kwam een  enorme vraag naar wol, waardoor  het ras bijna dreigde uit te sterven. Maar gelukkig werd ingezien dat dit bijzondere ras behouden moest blijven en in 1923 werd het eerste een officiële stamboek opgezet. Daarmee werd de Wiltshire Horn definitief ingelijfd als Brits ras. De Wiltshire Horn kun je overal in Groot Brittanië vinden. Hotspots zijn Noord West Wales, Zuidwest Engeland en North Hamtonshire. Wiltshire Horns worden er zowel voor de vleesproductie als voor hobby gefokt. Ook wordt de Wiltshire Horn ingezet om nieuwe moderne rassen te ontwikkelen zoals bijv. de Easycare.


Nederland Silvia Bouwman met de eerste Nederlanse Wiltshire Horns,
 1991

In 1991 zijn de eerste Wiltshire Horn schapen vanuit Groot Brittanië geïmporteerd door o.a. Silvia Bouwman. De Wiltshire Horn wordt in Nederland bijna uitsluitend gehouden als hobbydier. Er zijn ongeveer 40 fokkers ingeschreven bij de VSS (Vereninging voor Speciale Schapenrassen). Dat betekent dat er op dit moment zo’n  300 volwassen ooien en kleine 60 volwassen rammen in het stamboek zijn geregistreerd. De Wiltshire Horns zijn, binnen de VSS een middelgrote groep. Dat betekent dat er voldoende fokkers zijn om fokmateriaal te kunnen uitruilen. Toch zullen er af en toe dieren met ‘nieuw bloed’ uit Groot Brittanië geïmporteerd moeten worden om inteelt te beperken. In 2016 zijn 2 rammen geïmporteerd vanuit Cornwall en er zijn plannen om in 2017 met enkele fokkers weer dieren te importeren.