Er bestaan zeker nog grotere rassen, maar de Wiltshire Horn is ook al redelijk aan de maat. De ooien wegen zo'n 80-90 kilo, de rammen kunnen een gewicht bereiken van 120-130 kilo. Het verschil in grootte tussen ooien en rammen zie je vooral bij 'oerrassen'.

Het zijn geen 'knuffelschapen', maar zijn wel erg gesteld op hun verzorger en laten dat merken door even langs te komen om te snuffelen en sommigen stellen een streling onder de kin erg op prijs. Rammen zijn niet agressief, maar het is wel verstandig niet te proberen 'vriendjes' te worden met de ram. Hij ziet dit als een concurrentiestrijd en zal zich dan ook zo gaan gedragen.

Wiltshire Horns zijn, net als andere schapen, kuddedieren. Maar hun gedrag als kudde dier verschilt sterk met bijv. heideschapen, Skuddes en Kerry Hills. Dit soort rassen gaan, als er gevaar dreigt, dicht opeen staan. Wiltshires doen dit soms ook, maar maken ook gebruik van het 'ieder voor zich, God voor ons allen' systeem en verdelen zich dan juist.

Ook zijn ze niet bang uitgevallen als het gaat om honden of vossen.

De Wiltshires zijn, zowel de ooien als de rammen, voorzien van horens en daar maken ze soms dankbaar gebruik van. Onze honden hebben ze per definitie in een hoekje gedreven en een paar flinke 'oplawappers' gegeven. Al onze honden zijn ervan overtuigd dat schapen gevaarlijke dieren zijn, waar je respect voor moet hebben.

Ook lopen er af en toe vossen. De Wiltshires grazen dan, zonder blikken of blozen door,  zelfs als ze lammeren hebben. Maar van brutale onbehouwen of aggresieve honden hebben ze uiteindelijk niet van thuis.

De Wiltshire Horn is, al met al, een behoorlijk stoer schaap. Ze laten zich niet makkelijk door een hond drijven, maar een ervaren hond weet er wel raad mee.