Afhankelijk van de voedingsconditie en de leeftijd van de ooi, krijgen Wiltshire Horns  veelal 2 lammeren, maar drielingen komen ook voor. Een jaarlingooi kan al ingezet worden voor de fok, maar zeker als je de Wiltshires hebt als hobbydier, is het aan te raden de jonge ooi pas te laten dekken als ze 1 jaar oud is. Wiltshires zijn pas laat 'volwassen'. Pas op ruim 2 jarige leeftijd zijn ze volledig uitgegroeid. Dit is vooral goed te zien bij de rammen. Vanaf hun 2de jaar beginnen ze hun imposante rammen'look' te krijgen: goed gekrulde horens, brede nek en schouders en soms een baard.

Tijdens de dracht heeft een Wiltshire Horn dezelfde zorg nodig als andere rassen. De geboorte verloopt over het algemeen makkelijk. Wat niet wil zeggen dat het verstandig is rond het aflammeren de ooi goed in de gaten te houden, want er kan ook iets niet goed gaan, bijv. een teruggeslagen pootje, een stuitligging, o.i.d. of het vlies blijft na de geboorte over het kopje zitten en kan het lam niet ademen.

Wiltshire ooien zijn bijzonder goede moeders. Hun oerinstinct werkt prima en ze zijn daardoor zeer zorgzaam voor hun kroost. En ze leveren ruim voldoende melk. Eenling ramlammeren zijn in een paar maanden tijd, bijna net zo groot als hun moeder. Een ooi kan, mits goed gevoed, prima 3 lammeren zogen.

Als het mogelijk is de ooi in de kudde te houden tijdens de dracht en lammerenperiode, dan zal deze zijn taak als vader op zich nemen, zoals de ooien beschermen, op de lammeren passen en spelen met de jonge rammetjes.

Een ram die je in zijn rol respecteert, zal niet snel agressief worden.